Over Decantage

Decantage is opgestart door Lev Hijstek uit Groot-Ammers. Zelf een groot liefhebber van gastronomie en gezelligheid, werkte hij tijdens zijn studie op verschillende plekken achter de bar en in de bediening. Uiteindelijk kwam hij terecht bij sterrenrestaurant FG in Rotterdam. Daar leerde hij gasten een onvergetelijke, avontuurlijke avond te bezorgen. Maar een sterrenrestaurant is niet voor iedereen. Hoe maak je een bijzondere ervaring rondom eten en drinken toegankelijk voor iedereen? Met die vraag begon Lev zijn eigen ontdekkingsreis.

Elke maand een nieuwe box

Het concept is eenvoudig. ‘’Ik bied iedere maand een box aan van twee flessen. Daarin zit in principe een rode en een witte wijn, maar het mogen ook twee witte of rode wijnen zijn. De flessen zijn steeds afkomstig uit een ander land. Daarbij zit ook een stukje uitleg over de tussenstop die we die maand maken en waar je de wijn goed mee kunt combineren.’’

“De reis moet avontuurlijk zijn. Een bekende wijn die je ook bij een Nederlandse slijter kunt krijgen, die zul je niet snel in de box van Decantage zien.”

Decantage neemt je maandelijks mee op ontdekkingsreis door de wereld van wijn. Die wereld strekt zich uit over alle continenten. De reis gaat langs oude wijnhuizen met veel traditie en moderne wijnmakers in nieuwe wijnlanden. Lev beoordeelt elke wijn persoonlijk. ‘Dat doe ik natuurlijk op smaak, maar ook op de presentatie en het verhaal achter de wijn. De reis moet avontuurlijk zijn, dus een bekende wijn die je ook bij een Nederlandse slijter kunt krijgen, die zul je niet snel in de box van Decantage zien.’

Boxen naar heel Nederland

Decantage begon lokaal, maar inmiddels verzendt Lev zijn wijnboxen naar plaatsen verspreid over heel Nederland. “Ik ben lekker actief op social media en word regelmatig benaderd door wijnbloggers. Zo groeit de aandacht verrassend snel. Ik vind het geweldig om te weten dat mijn wijnbox elke maand bij mensen op de keukentafel staat. Ik krijg ook veel leuke reacties. En dan denk ik bij mezelf: wacht maar tot de volgende tussenstop in de reis, dan zul je pas écht versteld staan!”

Je zag Decantage al in: